Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Ψυχοκινητική αγωγή: έννοια και σημασία.


  Ο όρος, αν και αρκετά παρεξηγημένος, δημιουργήθηκε για να εκφράσει τη σύνδεση της ψυχής, με την έννοια των σκέψεων και των συναισθημάτων, και των κινήσεων με τις οποίες εκδηλώνονται οι σκέψεις και τα συναισθήματα. Δηλώνει δηλαδή την αλληλεπίδραση των σκέψεων-συναισθημάτων και των σωματικών-κινητικών διεργασιών. Θα αντιληφθούμε καλύτερα αυτή τη σχέση ψυχικής και σωματικής κατάστασης, αν συλλογιστούμε πόσο γρήγορα χτυπά η καρδιά μας όταν βιώνουμε μια έντονη στιγμή άγχους ή φόβου και πόσο δυνατοί νιώθουμε, όταν σημειώνουμε κάποια επιτυχία. Ο τρόπος λοιπόν με τον οποίο κινούμε το σώμα μας εκφράζει συνειδητά ή ασυνείδητα τον τρόπο που σκεφτόμαστε κι αισθανόμαστε.
  Η σοβαρότητα λοιπόν της ψυχοκινητικής αγωγής επιβάλλει την πρώιμη επαφή των παιδιών με τις αρχές και τις μεθόδους της, ώστε να επιτευχθεί η αρμονική ανάπτυξη κι εξέλιξη της προσωπικότητάς τους και η καλλιέργεια των κινητικών τους δεξιοτήτων. Από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά μέσω των ψυχοκινητικών δραστηριοτήτων γνωρίζουν το σώμα τους και τις κινητικές του δυνατότητες, αντιλαμβάνονται τις ιδιότητες των υλικών που χρησιμοποιούνται και δημιουργούν σχέσεις με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Όλα αυτά επιτυγχάνονται μέσα από κινητικά ερεθίσματα, προσαρμοσμένα στα κατάλληλα ηλικιακά πλαίσια, τα οποία καλλιεργούν τις λεπτές και αδρές κινήσεις, τη χαλάρωση, την αντίληψη, τη σκέψη, την αντίδραση και τη συνεργασία.
  Η ψυχοκινητική αγωγή, έχοντας στο επίκεντρο την ιδιαιτερότητα του κάθε παιδιού, προσφέρει ποικιλια κινητικών δραστηριοτήτων. Έτσι, φέρνει σε επαφή με την κίνηση ακόμη και τα παιδιά που δεν παίρνουν ευχαρίστηση από τα παραδοσιακά κινητικά παιχνίδια, προκαλώντας τους χαρά και ενισχύοντάς τους την αυτοπεποίθηση μέσω εναλλακτικών κινητικών δραστηριοτήτων. 
  Γι'αυτό και όσοι αναζητούν να ενταχθούν σε ομάδες ψυχοκινητικής στη Νέα Σμύρνη δεν έχουν παρά να περάσουν από το χώρο της Πυγολαμπίδας, στη διεύθυνση Ομήρου 70, στην πλατεία Νέας Σμύρνης. Εκεί θα μπορέσουν να εγγραφούν στο τμήμα ψυχοκινητικής βρεφών και γονέων που λειτουργεί, προκειμένου να προσφέρει καινούρια ερεθίσματα στο παιδάκι τους και να το ενθαρρύνει στα βήματα της ανάπτυξής του. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 211.4039129.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου