Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

Παίζοντας με το παιδί μου.

  Ένα μόνιμο άγχος των γονιών αφορά το χρόνο που περνούν με τα παιδιά τους και κατά πόσο αυτός είναι δημιουργικός. Μέσα στις δύσκολες και κρίσιμες συνθήκες ζωής μας είτε βλέπουμε για πολύ λίγο τα παιδιά μας είτε ο χρόνος μας εξαντλείται στο να τα μεταφέρουμε στις δραστηριότητές τους έξω από το σπίτι κι έπειτα στο να τα φροντίσουμε για τις καθημερινές τους ανάγκες στο σπίτι. Για όσους έχουμε μεγαλύτερα παιδιά, που είναι μαθητές, ο δημιουργικός χρόνος περιορίζεται ακόμη πιο πολύ και τελικά μένουμε με την απορία "το παιδί μου περνάει καλά μαζί μου; χαίρεται με όσα κάνουμε μαζί;"
   Νομίζω ότι ορθότερη θα ήταν η αντιμετώπιση του θέματος από την ποιοτική κι όχι από την ποσοτική θεώρηση του χρόνου. Δηλαδή, από τη στιγμή που πρακτικά ο χρόνος μας καθημερινά είναι λίγος, ας φροντίσουμε τουλάχιστον να είναι ουσιαστικός για τη σχέση μας με τα παιδιά μας. Αυτό που χρειάζονται κυρίως τα παιδιά αλλά και εμείς είναι στιγμές ευχαρίστησης και ξεγνοιασιάς. Πώς τις δημιουργούμε; μέσα από το ελεύθερο παιχνίδι με τα παιδιά, που στόχο όμως δε θα έχει να τους κάνουμε επανάληψη στα χρώματα, στα σχήματα, στους αριθμούς κ.οκ.. Αντίθετα, ο στόχος θα είναι να τα αφήσουμε ελεύθερα να μας παρασύρουν σε κόσμους φανταστικούς, από όπου θα αντλήσουμε και εμείς και εκείνα χαρά και δύναμη. Επίσης, διαβάζοντας στα παιδιά μας παραμύθια, ζωγραφίζοντας μαζί τους, φτιάχνοντας χειροτεχνίες και κατασκευές στις οποίες ο ρόλος μας θα είναι δευτερεύων και συμπληρωματικός, φτιάχνοντας παζλ και χτίζοντας οικοδομήματα με τουβλακια καταφέρνουμε να προσεγγίσουμε τα παιδιά μας ουσιαστικά, να διασκεδάσουμε μαζί τους, να τα γνωρίσουμε σε βάθος και να ανακαλύψουμε ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα, δεξιότητες, κλίσεις και ταλέντα 
  Δεν είναι σίγουρα πολύ εύκολο να γίνονται όλα αυτά καθημερινά ή καλύτερα είναι πολύ δύσκολο. Ωστόσο, μπορούμε όλοι να δώσουμε μια ευκαιρία στο δημιουργικό χρόνο με το παιδί μας προσπαθώντας να κάνουμε κάτι από όλα μέσα στη μέρα. Έστω και γυρνώντας από την αθλητική δραστηριότητα, την ώρα που περπατάμε προς το σπίτι. Τρέξτε ή κρυφτείτε σε διάφορα σημεία μαζί με το παιδί υποκρινόμενοι ότι βρίσκεστε σε κατασκοπική αποστολή. Την ώρα του μπάνιου αφήστε το να πλατσουρίσει λίγο περισσότερο μια φορά στο μπάνιο και πλατσουρίστε κι εσείς μαζί του, ας πεταχτούν παντού νερά, προκειμένου να προσποιηθείτε ότι βρίσκεστε με ένα πλοίο σε κάποια θαλασσοταραχή. Διαβάστε του, αν είναι δυνατόν κάθε βράδυ, μια ιστορία και κουβεντιάστε γι'αυτήν κάποιες φορές. Όλοι μας θα βρούμε κάτι να κάνουμε και σίγουρα τα παιδιά θα γίνουν για μας οι ασφαλέστεροι και καλύτεροι οδηγοί σε όλη αυτήν την διαδικασία.Ας τα εμπιστευτούμε και ας απολαύσουμε το χρόνο μας μαζί τους. Τα αποτελέσματα του εγχειρήματος θα μας ανταμείψουν.
  Στο Κέντρο Παιδικών Δραστηριοτήτων "Πυγολαμπίδα" πραγματοποιείται κάθε Σάββατο πρωί ένα πρόγραμμα δημιουργικού χρόνου γονιού και παιδιού, που στόχο έχει μέσα από σταθμούς ελεύθερου παιχνιδιού και δημιουργικών δραστηριοτήτων να χαρίσει χρόνο διασκέδασης και ψυχαγωγίας σε μικρούς και μεγάλους. Το σημαντικό που έρχεται να προσθέσει το πρόγραμμα αυτό είναι ότι στις δραστηριότητες τα παιδιά θα βρίσκονται και με άλλα παιδάκια, πράγμα που θα ευνοεί την κοινωνικοποίησή τους. Ο χρόνος προσέλευσης και αποχώρησης είναι δυνατός από τις 10:30 το πρωί έως τις 13:00 το μεσημέρι. Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα στα τηλέφωνα:2114039129 και 6976696306. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου